top of page

Baltarusijoje sulaikyto žurnalisto Deniso Ivašino neišleido iš įkalinimo centro į senelės laidotuves


Baltarusijoje sulaikyto žurnalisto Deniso Ivašino neišleido iš įkalinimo centro į senelės laidotuves

Baltarusijos teisėsaugos pareigūnai prieš Lukašenkos režimo politinius kalinius naudoja ne tik fizinį, tačiau ir psichologinį smurtą. Pasitelkiami visi įmanomi metodai ir veiksmai: ne tik falsifikuojama medžiaga ir pasitelkiama diskreditacija, tačiau taikomasi ir į žmonių sielvartą bei tragiškų įvykių, nutikusių šių asmenų šeimose, išnaudojimą saviems tikslams. Pavyzdžiui, žinomas baltarusių žurnalistas ir tarptautinės savanorių bendruomenės „InformNapalm“ baltarusių kalba pateikiamo turinio redaktorius Denisas Ivašinas neišleistas į savo močiutės, mirusios gegužės 26 d., laidotuves.

 

Primename, jog žurnalistas Denisas Ivašinas nuo kovo 12 dienos yra laikomas įkalintas Gardino ikiteisminio tyrimo izoliatoriuje dėl jam mestų padirbtų kaltinimų. Prieš jį nukreiptu tyrimu užsiima Baltarusijos KGB padalinys. Kovo 12 d. saugumo pajėgos su daugybe teisinių pažeidimų atliko žurnalisto bute ir jo motinos namuose kratą, o kovo 15 d. – ir jo 95-erių metų močiutės namuose. Denisas jau virš 2 mėnesių yra už grotų. Nuo gegužės pradžios, norėdami daryti papildomą psichologinį spaudimą Denisui Ivašinui, kalėjimo pareigūnai jį 7-ioms dienoms perkėlė į kalėjimo griežto režimo vienutę.


Kaip pranešė žurnalisto mama Liudmila Ivašina, toks psichologinis spaudimas nepraėjo be pasekmių ir Deniso močiutė mirė gegužės 26 d. Tą patį vakarą Liudmila Ivašina paskambino tyrėjui, atsakingam už sūnaus bylą, ir paklausė, ar Denisas negalėtų sudalyvauti laidotuvėse. Tyrėjas atsakė kategorišku “ne”. Kitą dieną Liudmilai iš slapto telefono numerio paskambino vyras, kuris prisistatė esąs „iš tyrėjo komandos“ ir pranešė, kad „jie pasitarė ir nusprendė išleisti Ivašiną į laidotuves“. Tuo pačiu skambinantysis du kartus nurodė laidotuvių laiką ir vietą.


Laidotuvių dieną žurnalisto motina dar kartą paskambino tyrėjui, kad įsitikintų, jog jos sūnus bus laidotuvėse, tačiau tyrėjas atsakė, kad jis nebuvo priėmęs tokio sprendimo ir jam tiesiog žinomas tas faktas, jog jis turėjo būti paleistas.


„Iki paskutinės akimirkos nežinojome, ar Denisas bus laidotuvėse, ar ne. Jis taip ir nebuvo atvežtas. Denisas labai mylėjo močiutę ir prižiūrėjo ją iki pat jo sulaikymo. Jie netgi išsivežė jį su vaistais, kuriuos jis nupirko močiutei vaistinėje ir kuriuos ketino jai nunešti. Taip žaisti su žmogaus sielvartu ir taip manipuliuoti yra nežmoniška, tačiau kai kurių teisėsaugos pareigūnų amoralumas jau nieko nestebina“, – pasakė Liudmila Ivašina.


Denisas Ivašinas užsiėmė tiriamąja žurnalistika. Baltarusijoje jis bendradarbiavo su laikraščiu „Novy Čas“. Likus savaitei iki arešto jis išleido eilinį tyrimą apie tai, kaip buvusio išformuoto ukrainiečių spec. padalinio „Berkut“ darbuotojai sėkmingai įsidarbino Lukašenkos režimui paklusnioje tarnyboje. Artimieji ir kolegos mano, kad Deniso Ivašino sulaikymas yra susijęs būtent su šiuo faktu. Denisas buvo apkaltintas pagal Baltarusijos Respublikos baudžiamojo kodekso 365 str. – „Kišimąsi į vidaus reikalų įstaigų veiklą“.


Žmogaus teisių organizacijos patvirtino, jog Denisas Ivašinas yra politinis kalinys ir jo sulaikymas yra susijęs su jo žurnalistine veikla.


InformNapalm_logo_07.png

Partneris Lietuvoje

bottom of page