top of page

Nacionalinio Ukrainos Banko vadovas Kirilas Ševčenko 2016 metais lankėsi Rusijoje. Kodėl?

Kaip sužinojo tarptautinės bendruomenės „InformNapalm“ savanoriai, Kirilas Ševčenko (dabar – Nacionalinio Ukrainos Banko (toliau tekste NUB) vadovas) ir Evgenijus Mecgeris (dabar – valstybinio Ukreksimbank pirmininkas) 2016 metais lankėsi Rusijoje. Galima priežastis yra situacija dėl Janukovičiaus ir jo aplinkos turto konfiskavimo.


Nacionalinio Ukrainos Banko vadovas Kirilas Ševčenko 2016 metais lankėse Rusijoje. Kodėl?
 

Informacija apie asmenis, vienaip ar kitaip patekusius į Rusiją iki 2019 m., buvo gauta savanorių, kurie renka informaciją apie karo nusikaltimus, kuriuos vykdo Rusija hibridiniame kare prieš Ukrainą. Tapo žinoma, kad 2016 m. rugpjūčio 16 d. Kirilas Ševčenka (tuo metu – valstybinio Ukrgasbank pirmininkas) ir Jevgenijus Mecgeris (Ukrgasbank smulkaus ir vidutinio verslo departamento direktorius, o netrukus ir valdybos narys) – 10.10 val. tuo pačiu lėktuvu, iš Kijevo Boryspilio oro uosto, 844 skrydžiu nuvyko į Minską. 12:20 val. jie įlipo į lėktuvą į Maskvą, kur atvyko 13:40. Iki 19:50 Mecgeris ir Ševčenka atliko savo užduotis Maskvoje, 21:10 grįžo į Minską ir sėdo į lėktuvą į Kijevą, kuris išvyko 22:30 ir nusileido Kijevo Žulianų oro uoste 23:30.


Nacionalinio Ukrainos Banko vadovas Kirilas Ševčenko 2016 metais lankėse Rusijoje. Kodėl?

Toks elgesys 2016 m. nebuvo tinkamas vieno didžiausių valstybinių Ukrainos bankų vadovui. Kodėl Ševčenka rizikavo ir vyko į agresorių valstybę? Tikėtina priežastis yra derybos su žmonėmis, kurie negali išvykti iš Rusijos, tačiau norėjo susitikti saugesnėje jurisdikcijoje su Ševčenka ir Mecgeriu. Mes kalbame apie Janukovičių ir jo vidinį ratą, o būtent Sergejų Kurčenko.


Janukovičiui ir jo aplinkai, ypač Kurčenkai, buvo labai sunku išsivežti iš Ukrainos pavogtus pinigus. Janukovičiaus pinigų konfiskavimo istorija yra plačiai žinoma pasaulyje. Sprendimą dėl konfiskacijos priėmė Kramatorsko miesto teismas, tačiau visi sprendimo niuansai buvo įslaptinti. Galų gale „Al Jazeera“ paskelbė slaptą Kramatorsko 95 puslapių teismo sprendimą. Iš sprendimo teksto paaiškėjo, kad nusikalstamiems ir korupciniams sandoriams Kurčenkos sukurta įmonė „VETEK“ neteisėtai pasisavino milijardą grivinų, 500 milijonų grivinų iš valstybinio „Ukrgasbank“.


Nacionalinio Ukrainos Banko vadovas Kirilas Ševčenko 2016 metais lankėse Rusijoje. Kodėl?

Taigi „Ukrgasbank“ turėjo turto, kurį kontroliavo „šeima“, Kurčenkos žmonės ir panašūs. Šiuo turtu galima disponuoti, saugant jį nuo konfiskavimo, tik gavus, banko valdymą ir turtą perėmusių asmenų, sutikimą. Tai reiškia, kad teisėsaugos institucijos Ukrainoje turėtų būti suinteresuotos operacijomis „Ukrgasbank“, kurios buvo atliktos 2016 metais. Su didele tikimybe jie suras pinigų išgryninimo šeimai pėdsakus pagal fiktyvius susitarimus ten, kur jų nepasiekia Ukrainos teisingumas.


Informacija apie Kirilo Ševčenkos kontaktus Rusijoje iki šiol buvo neprieinama tarptautinės „InformNapalm“ bendruomenės tyrėjams. Dabar žiniasklaidoje pradėjo pasirodyti pranešimai, kad  neva norima atšaukti sankcijas Rusijos bankui „Sberbank“ ir jau yra sutarta dėl to su NUB, o pirkėjas bus agrarinis magnatas Andrejus Verevskis („Kernel“), labai įtakingas Rados „Pasitikėjimo“ («Довіра») frakcijoje. Kitų šaltinių teigimu, į klausimą taip pat įtraukti tos pačios „Pasitikėjimo“ frakcijos parlamentarai, Vitalijus Chomutynikas ir parlamentaras Andrijus Ivančukas. Neva Ivančukas tariasi su Rusijos puse (jai atstovauja Germanas Grefas). Derybų esmė yra Rusijos leidimas parduoti „Sberbank“ Ukrainos pirkėjui. Akivaizdu, kad toks pardavimas yra neįmanomas be NUB patvirtinimo. NUB vadovas Kirilas Ševčenko taip pat dalyvauja susitarime ir yra labai artimas Ivančukui. Senas Andrijaus Ivančuko draugas ir sąjungininkas Oleksandras Prisažniukas vadovauja, taip vadinamam, „Ukrainos nacionalinio banko biurui“ («Офис Национального банка Украины»), kuris yra labai panašus į „prižiūrinčią“ organizaciją. Ponas Prisiažniukas taip pat yra velionio Vasilijaus Džarty žentas, kuris prie Janukovičius buvo Krymo „prižiūrėtojas“.


Nacionalinio Ukrainos Banko vadovas Kirilas Ševčenko 2016 metais lankėse Rusijoje. Kodėl?

Nuotrauka: Liaudies deputatai Andrejus Ivančukas (kairėje) ir Aleksejus Ustenko (dešinėje)


Neseniai, birželio 15 d., parlamentarai Andrejus Ivančukas ir Aleksejus Ustenko pateikė nemažai bankų korporatyvinio valdymo įstatymo projekto pakeitimų (4367). Šios pataisos panaikina NUB tarybos galias, panaikina pareigybes, į kurias Ševčenka nesugebėjo paskirti savo žmonių, ir paverčia NUB vienasmeniškai valdoma institucija. Taigi yra požymių, kad derybos tarp NUB vadovo Kirilo Ševčenkos su Rusija ir Janukovičiaus žmonėmis tęsiasi.


InformNapalm_logo_07.png

Partneris Lietuvoje

bottom of page