top of page

Rusijos karinės aviacijos nekoviniai nuostoliai 2021 metų vasarą (infografika)



Vos per tris 2021 metų vasaros mėnesius įvyko 10 didelės Rusijos karinės aviacijos avarijos, iš kurių 6 įvyko rugpjūtį. Per šiuos incidentus žuvo 52 žmonės. Tarptautinės bendruomenės „InformNapalm“ savanoriai, norėdami patogiau analizuoti šią statistiką, sukūrė apibendrintą infografiką.


Kai kurie analitikai teigė, kad nelaimingų atsitikimų skaičius galėjo padidėti dėl suintensyvėjusio RF ginkluotųjų pajėgų skrydžių personalo rengimo, tačiau tai nepaaiškina, kodėl 60% nelaimingų atsitikimų įvyko dėl piloto klaidos, o 40% – dėl techninių gedimų.


2021 metų vasarą įvykusios Rusijos karinių orlaivių avarijos


Kai kurie analitikai teigė, kad nelaimingų atsitikimų skaičius galėjo padidėti dėl suintensyvėjusio RF ginkluotųjų pajėgų skrydžių personalo rengimo, tačiau tai nepaaiškina, kodėl 60% nelaimingų atsitikimų įvyko dėl piloto klaidos, o 40% – dėl techninių gedimų.


Įdomu tai, kad centriniai Rusijos televizijos kanalai 2021 m. rugpjūčio mėnesį stengėsi nepastebėti didelio karo aviacijos avarijų Rusijos Federacijoje masto. Jie nutylėjo šią problemą, tuo pačiu stengėsi atitraukti rusų dėmesį aštria Ukrainos kritika. Daugiausia dėmesio skyrė Ukrainos nepriklausomybės dienos parado pasiruošimui, taip pat ieškojo priežasčių kritikuoti ir diskredituoti JAV, dėl Amerikos karių išvedimo iš Afganistano.


Pažymėtina, kad rugpjūčio 23 d., kai eilinis rusų MiG-29SMT sudegė ant žemės, taisant gedimą po nesėkmingo skrydžio, filmo „Dangus“ anonsas apie Rusijos karo lakūnus Sirijoje buvo paskelbtas oficialiame Rusijos gynybos ministerijos „Youtube“ kanale. Ir nors Rusija bando romantizuoti karo lakūno profesiją, šios profesijos prestižas kasmet mažėja, kaip ir periodiškai krenta Rusijos kariniai lėktuvai.



InformNapalm ataskaitos


2018 metų lapkritį tarptautinė savanorių bendruomenė „InformNapalm“ paskelbė Rusijos aviacijos ir kosmoso pajėgų karininko, daugiafunkcio naikintuvo „Su-30SM“ šturmano, pirmos klasės piloto, vyresniojo leitenanto Aleksejaus Kopajevo duomenis. Publikacijoje buvo pateikti jo pokalbių garso įrašai ir dokumentai, pažymėti „tarnybiniam naudojimui“ iš jo elektroninio pašto.


Privačiuose pokalbiuose telefonu Rusijos karininkas sakė, kad viena iš Rusijos aviacijos ir kosmoso pajėgų Sirijoje užduočių buvo „sugauti amerikiečių nematomą „F-22 Raptor“ (išversta į 7 kalbas).


Rusijos intervencija Sirijoje


Operacijos Sirijoje metu rusų lakūnus persekioja kruvinas bombų smūgių į ligonines, mokyklas ir kitą civilinę infrastruktūrą šleifas. Per Rusijos oro antskrydžius Sirijoje žuvo tūkstančiai civilių.


2016 metais tarptautinė savanorių bendruomenė „InformNapalm“ paskelbė pranešimą „Kas bombarduoja civilius Sirijoje: 116 RF oro pajėgų pareigūnų asmens duomenys (infografika)“. Ši medžiaga buvo išversta į 13 kalbų, įskaitant arabų, ir sukėlė didelį tarptautinį atgarsį. Rusijos televizijoje „InformNapalm“ publikacijos apie Rusijos aviacijos ir kosmoso pajėgų pareigūnus, atliekančias misijas Sirijoje, buvo pavadintos pavojingu „slaptų duomenų nutekėjimu“.

InformNapalm_logo_07.png

Partneris Lietuvoje

bottom of page