top of page

Situacijos paaštrėjimas Donbase: apšaudant žuvo 2 Ukrainos gynėjai ir 2 buvo sužeisti


Situacijos paaštrėjimas Donbase: apšaudant žuvo 2 Ukrainos gynėjai  ir 2 buvo sužeisti

Spalio 30 d., pažeisdamos Trišalės kontaktinės grupės (TKG) pasiektus susitarimus, Rusijos okupacinės pajėgos vykdė tikslinį Ukrainos pozicijų apšaudymą Donbase. Yra žuvusių ir sužeistų. Apie tai pranešė Jungtinių pajėgų operacijos būstinės Donbase spaudos tarnyba. Ukrainos pusė nedelsdama inicijavo skubų darbo grupės susitikimą TKG saugumo klausimais. Apie tai pranešė Ukrainos delegacijos TKG patarėjas informacinės politikos klausimais Oleksijus Arestovičius.


Tarptautinė žvalgybos bendruomenė „InformNapalm“ išanalizavo situacijos Donbase paaštrėjimo faktą ir pateikė papildomų žvalgybos duomenų.

Du ukrainiečių gynėjai buvo nužudyti


Dėl apšaudymo iš granatsvaidžių, gyvenvietės Vodianoje rajone žuvo du Ukrainos gynėjai.


Remiantis žvalgybos duomenimis apie Rusijos Federacijos 1-ojo ir 2-ojo armijos korpusų dalinius okupuotame Donbaso mieste, galima daryti prielaidą, kad Ukrainos pozicijų apšaudymą įvykdė 9-ojo atskirojo jūrų pėstininkų motorizuoto šturmo pulko kariai (karinis dalinys 08809, dislokuotas Novoazovske). Šis hibridinių Rusijos pajėgų pulkas garsėja prasta drausme. Be to, 9-ojo pulko atsakomybės sritis periodiškai naudojama apmokyti RF ginkluotųjų pajėgų artilerijos dalinius, ypač Rusijos artilerijos mokymo įstaigų absolventus.

Du ukrainiečių gynėjai sužeisti


Spalio 29-osios vakarą skirtinguose fronto sektoriuose buvo sužeisti dar du Ukrainos gynėjai – vienas buvo sužeistas iš šaulių ginklų, kitas sužeistas, priešo drono numestos granatos, skeveldromis.


Spalio 27 dieną tarptautinė žvalgybos bendruomenė „InformNapalm“ atkreipė dėmesį į bandymo eskaluoti kovas Donbase ženklus ir pranešė, kad Rusijos Federacija ruošiasi naudoti atakos bepiločius, atsižvelgdama į šiuolaikinę atakos bepiločių naudojimo patirtį Azerbaidžano ir Armėnijos karo veiksmų metu. Rusijos techninės galimybės vis dar yra gana nepakankamos ir neleidžia visapusiškai panaudoti naujausių technologijų, todėl okupacinės pajėgos Donbase griebiasi hibridinių techninių sprendimų, tokių kaip, panaudoti žvalgybinius dronus, numesti sprogmenis.


Primename, kad spalio 28 dieną rusų okupantai Donbase taip pat naudojo draudžiamus 82 mm sviedinius.


Kaip jau buvo prognozuota anksčiau, karo veiksmų eskalavimas Donbase prasidėjo iškart po vietinių rinkimų pabaigos Ukrainoje.


Kaip rugsėjo mėnesį skelbė „InformNapalm“, remdamasi žvalgybos duomenimis, gautais iš ESBO misijos ataskaitų, Rusija aktyviai naudojo paliaubas, kad sustiprintų savo pajėgų kovinį efektyvumą Donbase.


Buvo atliekami inžineriniai darbai, naujų teritorijų minavimas ir amunicijos papildymas, slaptai gabenant krovinius per nekontroliuojamas sienos atkarpos.

InformNapalm_logo_07.png

Partneris Lietuvoje

bottom of page