top of page

Atskleistos Prigožino Trolių Armijos

Jevgenijus Prigožinas, Rusijos oligarchas, dėl savo glaudžių ryšių su Putinu dažnai vadinamas „Putino šefu“, vis labiau liūdnai garsėjantis savo veikla su Wagnerio samdiniais. Vis dėlto yra dar viena veiklos sritis, kurioje jis yra mažiau žinomas, bet ne mažiau aktyvus – informacinis karas.


Atskleistos Prigožino Trolių Armijos

 

Prigožinas – Rusijos oligarchas, artimas Putino pakalikas, devynerius metus praleidęs kalėjime vėlyvuoju SSRS egzistavimo laikotarpiu po to, kai buvo nuteistas už sukčiavimą ir įvykdytą vagystę. Jis iškilo paskutiniame XX a. dešimtmetyje ir šiuo metu prižiūri Wagnerio grupę – Rusijos samdinius, nuolat dislokuojamus įvairiuose Rusijos interesams svarbiuose regionuose, įskaitant Ukrainą, Libiją, Venesuelą, Centrinės Afrikos Respubliką ir Sudaną. Prigožinas taip pat finansavo ir vadovavo interneto tyrimų agentūrai, dar žinomai „Sankt Peterburgo Trolių Faktoriumi“, aktyviai skleidžiančiai dezinformaciją nukreiptą prieš Europos šalis ir JAV. Prigožino finansiškai remiamas dezinformacijos mastas toks, kad JAV vyriausybė paskelbė 250 000 USD atlygį už bet kokią informaciją, padėsiančią suimti Prigožiną.


Šiame straipsnyje analizuojami keli pasirinktinai atrinkti Prigožino dalyvavimo pasaulinėje dezinformacijos sklaidoje pavyzdžiai iš viso pasaulio.


Prigožinas ir JAV rinkimai


Balandžio 15 d. JAV iždo departamento Užsienio turto kontrolės biuras (OFAC) atnaujino sankcijas subjektams ir asmenims, kurie Rusijos vyriausybės nurodymu bandė padaryti įtaką 2020 m. JAV prezidento rinkimams. Atnaujintos sankcijos yra skirtos su Kremliumi susijusiems 16 subjektų ir 16 asmenų, kurie bandė „kištis ir daryti įtaką ar tiesiogiai kištis į JAV rinkimus ir pakirsti visuomenės pasitikėjimą rinkimų procesu“. Tarp sankcionuotų subjektų yra tokios liūdnai pagarsėjusios Rusijos propagandos svetainės, kaip „SouthFront“ ir „NewsFront“, aktyviai skleidžiančios propagandą anglų ir kitomis kalbomis, ir Strateginės kultūros fondas – internetinis puslapis, kuriam vadovauja Užsienio žvalgybos tarnyba (SVR). Dauguma Strateginės kultūros fondui priklausančių ir su ja susijusių paskyrų jau buvo pašalintos iš „Facebook“ ir „Instagram“ platformų dar 2020 m. rugsėjo mėn. Tinklas, apimantis 6 puslapius, 23 vartotojų paskyras ir 8 „Instagram“ profilius su asmenimis, susijusiais su Rusijos žvalgybos tarnybomis, įrodytas užsiėmęs nepriimtinu tarptautinei teisei koordinuotu elgesiu. Puslapiai daugiausia laiko skyrė antivakarietiškų pažiūrų sklaidai tiek anglų, tiek rusų kalbomis, daugiausia taikydamiesi į JAV ir NATO šalis.


Atskleistos Prigožino Trolių Armijos

Įrašų, kuriems įtaką darė Prigožinas per 2020 m. JAV rinkimus, pavyzdžiai. (Twitter/@gal_sububan)


Šį kartą JAV iždas daugiausia dėmesio skyrė sankcijoms už Prigožino skleidžiamą dezinformaciją Afrikoje. Jo pagrindiniais taikiniais tapo tris bendrovės – Nacionalinių vertybių apsaugos fondas, Laisvų tyrimų ir tarptautinio bendradarbiavimo asociacija ir Tarptautinis antikrizinis centras. Tai nėra pirmas kartas, kai Prigožino pavardė minima kalbant jo kišimosi į rinkimus tematika. 2018 m. JAV specialusis patarėjas Robertas Muelleris pateikė baudžiamąjį kaltinimą Prigožinui dėl įtakos operacijų, skirtų 2016 m. JAV prezidento rinkimams, finansavimo. Į tai Prigožinas atsakė grasindamas paduoti JAV į teismą. Tais pačiais metais JAV iždas padidino spaudimą anksčiau nustatytam nusikaltusiam asmeniui Jevgenijui Prigožinui, užblokuodamas jam prieigą prie jam fiziškai priklausančio turto, įskaitant tris orlaivius ir jachtą, taip pat paskyrė sankcijas interneto tyrimų agentūros darbuotojams, kuriuos finansuoja minėtasis Jevgenijus Prigožinas. Tai buvo padaryta dėl Interneto tyrimų agentūros ir jos pastangų kištis į 2018 m. vykusius JAV rinkimus.


2020 m. liepos mėn. Jungtinės Amerikos Valstijos ir Europos Sąjunga įvedė sankcijas Prigožinui dėl „Globalinio masto veiklos destabilizavimo“. 2021 m. vasario mėn. pabaigoje FTB įtraukė Priogžiną į savo Ieškomiausių žmonių sąrašą dėl jam pateiktų įtariamų vykdant „sąmokslą prieš JAV“ 2014–2018 m. bei paskelbė 250 000 dolerių atlygį už bet kokią informaciją, galinčią padėti suimti šį asmenį.


Prigožinas Sudane


Naujausias Prigožino kišimosi į užsienio valstybių reikalus pavyzdys užfiksuotas Sudane. 2020 m. gruodžio 8 d. Rusija pasirašė sutartį dėl jūrinės bazės įsteigimo Sudane. Pagal susitarimą Rusija 25 metus įsteigs ir palaikys bazę netoli Port Sudano miesto Raudonosios jūros pakrantėje. Jei abejoms šalims pavyks pasiekti susitarimą, sandoris gali būti pratęstas dar 10-iai metų. Pagal susitarimą bazė veiktų kaip logistikos centras ir strateginis ramstis Raudonosios jūros regione, jungianti Aziją ir Europą. Rusija yra suinteresuota nuolatiniu savo buvimu Sudane ir stengiasi skleisti kiek įmanoma daugiau teigiamų naratyvų apie Rusijos buvimą šalyje.


2021 m. gegužės 27 d. „Facebook“ kompanija pašalino iš savo platformos skleidžiamą informaciją, kurios pagrindinis tikslas buvo skatinti Rusijos kaip dragiškos valstybės Sudano žmonėms įvaizdį. Jau kitą – birželio – mėnesį daugiau nei 2 tūkst. Centrinės Afrikos gyventojų gavo paramą maistu, kuria pasidalino pats Prigožinas.


Atskleistos Prigožino Trolių Armijos

Prigožinas išdalino maisto atsargas Centrinės Afrikos gyventojams. Ant pakuočių matoma Rusijos vėliavos spalvomis padengta širdis su užrašu “Nuo Jevgenijaus Prigožino”. (Twitter/@RCAInfo)


Vėliau šias nuotraukas su juo susiję informacijos sklaidos tinklai panaudojo norėdami pademonstruoti savo geranoriškumą.


Atskleistos Prigožino Trolių Armijos

Sudane veikiančio Prigožino informacinio tinklo pranešimų pavyzdžiai. Šiuose įrašuose, kuriuose panaudotos nuotraukos su neva geranoriška maisto parama, pilnos žinučių reiškiančių paramą Kremliui ir Prigožinui. (paimta iš „Facebook“)


Tuo pačiu metu šios paskyros skleidė nepagrįstą neigiamą informaciją apie savo valstybės lyderius ir vadino juos “JAV pavaldžiomis marionetėmis”. Taip pat šis žmonių tinklas dalinosi teigiamais atsiliepimais apie Rusiją ir Jevgenijų Prigožiną bei skyrė daug dėmesio kalboms apie Rusijos karinės bazės Port Sudane pastatymo naudą jų valstybei.


Atskleistos Prigožino Trolių Armijos

Įrašų, propaguojančių Rusijos bazės Sudane idėją, pavyzdžiai. (paimta iš „Facebook“)


Tai nėra pirmas kartas, kuomet Sudane pastebimi Kremliui pavaldūs informaciniai tinklai. 2020 m. Stanfordo Internet Observatory ir „Graphika“ rado  prieš Sudaną nukreiptus Facebook puslapius, kurie buvo susiję su Rusija ir tuo pačiu pademonstravo, jog vyksta platesnio masto Rusijos operacijos dalis. 2019 m. Facebook nustatė puslapius, susijusius su subjektais, susijusiais su Prigožinu ir jam pavaldžia Wagner grupe.


Prigožinas ir kraštutinių dešiniųjų grupės JAV


Galiausiai buvo nustatyti Prigožinui priklausantys tinklai, nukreipti į Amerikos kraštutinių dešiniųjų bendruomenes. Jose rasta daug politiškai skaldančių bei supriešinančių pranešimų. Savo tikslams pasiekti šie tinklai sukūrė bendravimui skirtas programas, tokias kaip Gab ir Parler, ir jų pirminis taikinys buvo kraštutiniai dešinieji, gyvenantys JAV, kurie ieško saugaus virtualaus prieglobsčio savo radikaliam turiniui, draudžiamam Twitter ir Facebook platformose, platinti. Naujausia atrasta kampanija prasidėjo 2020 m. lapkričio mėn. ir vis dar buvo aktyvi šio straipsnio paskelbimo metu. Anot Graphika, ši naujausia kampanija ir toliau naudojasi sukaupta įtaka ir užsitarnautu vardu per 2020 m. JAV prezidento rinkimus.


Šių tinklų skleidžiamais pasakojimais buvo siekiama didinti įtampą visuomenėje, daugiausia dėmesio skiriant policijos smurtui, rasinei nelygybei, keliant įtarimus rinkimų skaidrumu, reiškiant kritikai prezidentui Joe Bidenui ir JAV vyriausybės atsakui į Covid-19. Kontrolės bei užsienio kišimosi į šias alternatyvias platformas stoka leido Prigožino tinklams teikti specialiai pritaikytą politinį turinį kraštutinių dešiniųjų bendruomenėms, naudojančioms šias platformas. Ši operacija buvo priskirta žmonėms, susijusiems su anksčiau dirbusiais Prigožino vadovaujamoje interneto tyrimų agentūroje.


Išvados


Oligarchas Jevgenijus Prigožinas Kremliaus vardu vadovauja visai virtinei įtakos kampanijų visame pasaulyje. “Putino šefas” tapo liūdnai pagarsėjęs visame pasaulyje dėl savo samdinių armijų, vykdančių Kremliaus valią visame pasaulyje, tačiau jo vaidmuo kišimosi į užsienio rinkas ir įtakos sklaidos operacijose nėra nė kiek mažiau svarbus.


Maskva niekad nepatvirtino pranešimų apie Wagner grupės samdinius, ir pats Prigožinas neigia bet kokį ryšį su minėtąja Wagner grupe ar IRA. Net jei Prigožinas ilgus metus liko nenubaustas dėl savo veiklos, atrodo, kad tarptautinė teisinė kilpa pagaliau veržiasi aplink jo kaklą. Prigožinui buvo skirtos JAV sankcijos už kišimąsi 2016, 2018 ir 2020 JAV rinkimus ir JAV paskyrė 250 000 dolerių atlygį už bet kokią informaciją, padėsiančią suimti Prigožiną. Prigožinas ieškomas „dėl įtariamo dalyvaujant sąmoksle prieš JAV“.

 

Šį tyrimą Lukas Andriukaitis atliko išskirtinai „Res Publica“ – Pilietinio atsparumo centrui. Lukas Andriukaitis yra atvirojo šaltinio tyrėjas ir treneris, daugiausia dėmesio skiriantis Kremliaus dezinformacijai ir jo dalyvavimui kariniuose konfliktuose visame pasaulyje tirti. Pastaruosius kelerius metus jis sutelkė savo dėmesį į tyrimus, susijusius su Rusijos dalyvavimu kariniuose konfliktuose Ukrainoje, Sirijoje, Libijoje ir Venesueloje.

 

Viršelio iliustracija – FTB plakatas (FBI.gov)

InformNapalm_logo_07.png

Partneris Lietuvoje

bottom of page