top of page

Ar Ukraina „padovanojo“ Rusijai savo dalį buvusios SSRS turto?

Autorius: Bogdanas Ustimenko, tarptautinės teisės ekspertas, tarptautinės jūrų teisės specialistas, šį straipsnį specialiai paruošė tarptautinės savanorių bendruomenės „InformNapalm“ svetainei.

 

Visuotinai žinoma, kad Sovietų Sąjunga turėjo didžiulį turtą tiek savo teritorijoje, tiek užsienyje. Tiesą sakant, šis turtas buvo sukurtas visų 15 valstybių, buvusių totalitarinės pseudo-imperijos subjektų, ištisų kartų sunkiu darbu.


Minėtas SSRS turtas tai:

  1. Deimantų fondas;

  2. Aukso rezervas;

  3. Užsienio valiutos fondai ir atsargos;

  4. Investicijos užsienyje;

  5. Užsienio bankai;

  6. Nekilnojamasis ir kilnojamasis SSRS valstybinis turtas už jos teritorijos ribų;

  7. Užsienio valstybių, tarptautinių organizacijų ir kitų užsienio skolininkų / finansiniai įsipareigojimai Sovietų Sąjungai.

1991 m. gruodžio 4 d. valstybės – buvusios SSRS subjektai ir Sovietų Sąjunga, kaip valstybė pirmtakė, „… atsižvelgdamos į  būtinybę kardinaliai peržiūrėti visų santykių kompleksą tarp valstybių, kurios buvo SSRS dalimi … “, Maskvoje sudarė paveldėjimo sutartį dėl SSRS užsienio valstybės skolos ir turto (Maskvos sutartis).


Pagal Maskvos sutarties 4 straipsnį šalys sutarė, kad valstybių bendros SSRS skolos ir turto dalies dalys yra:

  1. Rusijos Federacija (RSFSR) – 61,34%;

  2. Ukraina – 16,37%;

  3. Baltarusijos Respublika – 4,13%;

  4. Gruzijos Respublika – 1,62%;

  5. Lietuvos Respublika – 1,41%;

  6. Latvijos Respublika – 1,14%;

  7. Estijos Respublika – 0,62% ir kt.

Tačiau, nepaisant to, kad Ukraina yra pilnateisė buvusios SSRS turto, įgyto tiesiogiai dalyvaujant Ukrainos žmonėms, teisių perėmėja, mūsų valstybė iki šiol neatgavo savo Sovietų Sąjungos turto dalies.


Be to, Rusija negrąžino Ukrainai vertybių, kurios yra Ukrainos žmonių nacionalinis, istorinis ar kultūrinis paveldas.


Kartu kyla klausimas: ar Ukrainos valdžia per šiuos 30 metų padarė viską, kas įmanoma, kad Ukraina atgautų savo Sovietų Sąjungos turto dalį? Reikia pridurti, kad Maskvos sutartis galioja ir šiandien.


Taip pat kyla didelis klausimas: ar Ukraina nuolat ir tinkamai stebėjo buvusio SSRS užsienio turto objektų registravimo Rusijos Federacijos nuosavybėn atvejus 1990–2021 metais? Ar Ukraina ėmėsi tinkamų teisinių priemonių kovodama su šiuo turto perėmimu?


O gal Ukraina iš tikrųjų paaukojo Rusijai savo dalį buvusios SSRS nuosavybėje?


O gal pagaliau turėtume pajusti atsakomybę prieš save ir savo vaikus ir išmokti reikalauti kas priklauso? Vesti derybas kartu su Sakartvelo ir, galbūt, su kitomis buvusiomis sovietinėmis respublikomis, siekiant suvienyti pastangas? Derėtis su Rusijos Federacija ne tik apie Ukrainai primestus antikonstitucinius „Minsko susitarimus“, bet ir apie Ukrainos žmonių turto, kurio rinkos vertė yra dešimtys milijardų JAV dolerių, inventorizavimą ir grąžinimą?


 

Straipsnį „InformNapalm“ parengė Bogdanas Ustimenko, tarptautinės teisės ekspertas, tarptautinės jūrų teisės specialistas.




InformNapalm_logo_07.png

Partneris Lietuvoje

bottom of page