top of page

UCAS informavo Sakartvelą ir Kazachstaną apie Rusijos karo nusikaltėlį


Tarptautinės žvalgybos bendruomenės InformNapalm skaitytojams publikuojame naujausią informaciją iš Ukrainos analizės ir saugumo centro (UCAS) ekspertų, susijusią su InformNapalm OSINT tyrimais apie Rusijos GRU 3-iosios brigados karį, kovojusį prieš Ukrainą privačios karinės kompanijos Vagner sudėtyje ir pakeitusį savo pavardę idant pakliūtų į Sakartvelą. UCAS ekspertai oficialiai kreipėsi į Sakartvelo ir Kazachstano ambasadas dėl šio Rusijos karo nusikaltėlio buvimo ir veiklos minėtųjų valstybių teritorijose. Buvo sužinota, jog šis Rusijos karininkas įkūrė savo kompanijas šiose šalyse, o naujai įkurti verslai gali tapti priedanga Rusijos agentų infiltracijai į šalis.


UCAS oficialiai kreipėsi į Sakartvelo ir Kazachstano ambasadas dėl Rusijos karo nusikaltėlio, dalyvavusio Rusijos kariniuose veiksmuose prieš Ukrainą, buvimo šių valstybių teritorijose. Kreipimosi priežastis – Centro atliktų tyrimų metu surinkta informacija.


2015 m. gegužės mėn. InformNapalm paskelbė pranešimą apie buvusį Rusijos GRU 3-iosios specialiųjų operacijų brigados karį Kirilą Vladimirovičių Krivko, gimusio 1979-ųjų m. gruodžio 12 d., ir pateikė įrodymus dėl jo dalyvavimo karo veiksmuose Ukrainos teritorijoje. Pranešime pateiktos nuotraukos, kuriomis Krivko pasidalino soc. medijose, taip pat – jo vaizdo interviu, kuris buvo padarytas iškart po Rusijos kariuomenės įvykdyto Luhansko oro uosto užėmimo 2014-ųjų m. rugpjūčio 31 d.





Anot UCAS ekspertų komandos, Krivko asmeniškai dalyvavo Sirijos civilių žudymuose 2016 m. ir 2017 m. būdamas neoficialios Rusijos karinės žvalgybos dalinio, kitaip žinomo „Vagner PKK”, nariu. Tuo pačiu metu jis aktyviai komentavo savo „pasiekimus“ susirašinėdamas su kitais samdiniais savo asmeninėje VK Rusijos soc. tinklo paskyroje. Šių susirašinėjimų kopijos dabar prieinamos Myrotvorets Centro tinklalapyje.

Rusijos karo nusikaltėlio Krivko veiksmų paviešinimas turėjo užbaigti jo karjerą Rusijos kariuomenės žvalgyboje. Vis dėlto, kaip sužinojo UCAS, jo „nuotykiai“, susiję su Rusijos žvalgybos operacijomis, nepriėjo liepto galo. Šiandien jis bando legitimizuoti save prisidengdamas esąs Rusijos verslininku, dirbančiu dvejose kadaise TSRS priklausiusiose valstybėse.

Pirmas žingsnis siekiant permainų buvo Krivko pavardės pakeitimas, kuris įvyko ne vėliau kaip 2017 m. spalį. Tai liudija informacija iš viešai prieinamų Rusijos Federacijos įmonių registrų, susijusių su UAB “VNS” (užsiimančia mažmenine prekyba internete). Šią įmonę jis užregistravo 2013 m. Krivko šeimos namų adresu Samaroje. Nuo šiol GRU operatyvininkas ir „Vagner PKK“ (neoficialus Rusijos karinės žvalgybos padalinys) darbuotojas tapo Kirilu Vladimirovičiumi Aliošečkinu, pasinaudojęs savo žmonos A.O. Aliošečkinos, gimusios 1980 m. kovo 18 d., pavarde.

2018-ųjų m. pabaigoje Aliošečkinas-Krivko „staiga“ atrado savo pašaukimą dirbti statybininku, tapdamas UAB Stroiservispovoložje (rusiškai – ООО «Стройсервисповолжье») direktoriumi, tačiau per paskutinius trejus metus mums pavyko surasti tik kelis šios kompanijos paminėjimus internete. Visi paminėjimai susiję su baudomis (apie 400 tūkst. rublių), kurias Rusijos prokuratūrą skyrė kompanijai už prastos kokybės bei pavėluotus remonto darbus Samaros sr. Kliavlino k. esančiame bendruomenės centre, taip pat – už korupcinę ribotos turtinės atsakomybės kompanijos vadovo veiklą.

Tačiau nevykėlio statybininko vaidmuo įgavo visiškai kitokią neaiškią prasmę, kuomet 2019–2020 m. Aliočeškinas-Krivko užregistravo du savo įmonės filialus Sakartvele ir Kazachstane bei paskelbė savo kelionių nuotraukas socialiniuose tinkluose. Remiantis Ukrainos patirtimi priešinantis hibridinei Rusijos agresijai, tokias komercines struktūras iki 2014 m. aktyviai kūrė Rusijos slaptosios tarnybos Ukrainoje, siekdamos įteisinti priešiškus agentus kitos valstybės teritorijoje, rinkti žvalgybinę informaciją ir finansuoti vietines prorusiškas politines jėgas ir pilietinius aktyvistus. Nėra jokių abejonių, kad UAB Stroiservispovolzhye verslo, kurį įkūrė Rusijos karinės žvalgybos pareigūnas Aliočeškinas-Krivko, filialai turėtų tapti (arba jau tapo) panašiais GRU placdarmais Sakartvelo ir Kazachstano žemėse

Štai kodėl UCAS oficialiai kreipėsi į Sakartvelo ir Kazachstano ambasadas, norėdami informuoti jas apie grėsmes abiejų šalių nacionaliniam saugumui, susijusias su Rusijos karo nusikaltėlio Aliočeškino-Krivko buvimu jų teritorijose (laiškų kopijos).

Yra ir daugiau svarbių aspektų, susijusių su šio tyrimo objektu.

Sakartvelas

Šių metų rugpjūtį Sakartvelo ambasada oficialiai kreipėsi į Ukrainos Užsienio reikalų ministeriją, išreikšdama savo pasipiktinimą dėl Ukrainos kelionių kompanijos „Couloir Žygis“ (ukr. Кулуар поход) sąsajų su organizuojamais turais į okupuotas Sakartvelo teritorijas. UCAS pilnai palaiko kartvelų diplomatų poziciją šiuo klausimu, kadangi abi valstybės yra patyrusios Rusijos intervenciją, dėl kurios dešimtys tūkstančių kartvelų ir ukrainiečių neteko gyvybių, o milijonai buvo priversti palikti savo namus. Be to, dalis Sakartvelo ir Ukrainos teritorijų iki šiol yra užimtos Rusijos karinių dalinių. Dėl šios priežasties ukrainiečių patriotai pareiškė pasipiktinimą ir nuostabą sužinoję faktą, jog karo nusikaltelis Aliošečkinas-Krivko, kurio rankos suteptos ukrainiečių krauju, iki šiol gali laisvai judėti Sakartvelo teritorijoje.

Kazachstano respublika

Neatmetame, kad viena iš Aliočeškino-Krivko užduočių gali būti naujų samdinių į Vagner PKK įdarbinimas, kadangi turime konkrečių faktų apie Kazachstano piliečius, tarnaujančius šiame neoficialiame GRU skyriuje. Dar 2018 m. Ukrainos Saugumo tarnyba parodė kazachų pasus, priklausiusius „vagneriečiams“ M.L. Klimovui ir O.V. Jelizarovui, kurie dalyvavo karo veiksmuose Ukrainoje ir Sirijoje ir kurie buvo likviduoti JAV kariuomenės vykdytų oro smūgių metu Sirijos Deir ez-Zor provincijoje 2018 m. vasarį.

Vėliau Jelizarovo artimieji ne tik patvirtino jo mirtį, bet ir paskelbė vaizdo įrašą, kuriame kartu su jo kariniais apdovanojimais aiškiai matomas asmeninis Jelizarovo Vagner ženklelis su numeriu M-2701.

Tačiau Kazachstano Respublikos nacionalinio saugumo komitetas atsakydamas į žurnalistų užklausas teigė, jog „mes neturime jokios informacijos apie šių Kazachstano piliečių (Jelizarovo ir Klimovo) dalyvavimą teroristinėje ir ekstremistinėje veikloje“. Šiuo metu į su Vagner susijusių kovotojų iš Kazachstano sąraše suskaičiuojama beveik kelios dešimtys skirtingų asmenų.

Išvados

Tikimės, kad UCAS informacija apie Aliočeškiną-Krivko, kuri yra tiesiogiai susijusi su Rusijos karinės žvalgybos struktūra GRU, paskatins Kazachstano Respublikos teisėsaugos institucijas išsamiau išnagrinėti Vagner praktiką samdyti karius Kazachstano teritorijoje kovai su Ukraina, Sirija ir kitomis pasaulio valstybėmis. Parengė UCAS analitinės grupės vadovas Igor Guskov UCAS vyresnysis analitikas Oleksij Kiriatsev


Plačiau skaitykite InformNapalm

InformNapalm_logo_07.png

Partneris Lietuvoje

bottom of page