top of page

Populiariausia „InformNapalm“ 2020 metais paskelbta medžiaga


Populiariausia „InformNapalm“ 2020 metais paskelbta medžiaga

Praėjo 2020-ieji metai. Tarptautinės žvalgybos bendruomenės „InformNapalm“ interneto svetainės skaitytojams siūlome populiariausias mūsų savanorių komandos publikacijas pamėnesiui.


Vos per vienerius metus ukrainiečių kalba paskelbėme apie 200 straipsnių ir tyrimų, kurie buvo išversti į 7–15 pasaulio kalbų. Taigi, vidutinis „InformNapalm“ publikacijų skaičius per pastaruosius metus yra apie 2000 unikalių straipsnių skirtingomis kalbomis.


Visus praėjusius metus savanoriai aktyviai dirbo pildydami svetainę, rengdami tyrimus ukrainiečių kalba ir versdami juos į anglų, bulgarų, čekų, švedų, danų, norvegų, ispanų, baltarusių, turkų, vokiečių, lietuvių, portugalų, lenkų, azerbaidžaniečių ir rusų kalbas. 2020-aisiais metais, bendradarbiaujant su Lietuvos organizacija – Pilietinio atsparumo centru „Res Publica“, veiklą pradėjo galinga lietuviška „InformNapalm“ redakcija, kuri aktyviai ruošė straipsnius ir vertimus ne tik į lietuvių kalbą, bet ir iš lietuvių į rusų bei anglų kalbas. Šiemet buvo papildytos ir gerokai išplėstos unikalios ir pačios didžiausios pasaulyje daugiakalbės duomenų bazės pagal „InformNapalm“ vykdomus Rusijos agresijos faktų OSINT tyrimus. Nustatytų Rusijos karinių darinių, dalyvaujančių vykdant agresiją prieš Ukrainą, skaičius viršijo 100, o aptiktų unikalių Rusijos technikos tipų skaičius viršijo 50.


Kaip ir ankstesniais metais, 2020 m. visi „InformNapalm“ savanoriai aukojo savo laiką, jėgas ir išteklius, kad tęstų kovą už tiesą ir nušviestų Rusijos karinės agresijos faktus. Esame dėkingi kiekvienam, kuris prisijungė prie mūsų bendros kovos ir neleido užgesti tamsą nugalinčiai informacinei liepsnai. Dabar trumpai prisiminkime kai kuriuos 2020 m. straipsnius ir įvykius, kurie visam laikui liks mūsų svetainėje.


Sausis


Nuo 2019 m. spalio iki 2020 m. sausio pabaigos „InformNapalm“ tarptautinės savanorių bendruomenės anglakalbė svetainės redakcija periodiškai rengė JAV žiniasklaidos straipsnių apie Ukrainą apžvalgas.


Jungtinių Amerikos Valstijų žiniasklaida suaktyvėjo geopolitinio skandalo, susijusio su Donaldo Trumpo ir Vladimiro Zelenskio telefoniniu pokalbiu, fone. Ukrainiečiams pasakojome, ką pagrindiniai JAV leidiniai rašo apie Ukrainą tiek dėl šio skandalo, tiek Rusijos agresijos klausimu. Aktyvus Amerikos žiniasklaidos dėmesys Ukrainai palaipsniui išblėso, todėl apžvalgos taip pat buvo nutrauktos.


„InformNapalm“ savanoriai išsiaiškino, kad didelis desantinis laivas (DDL) „Orsk“ (borto numeris 148) iš Rusijos Federacijos Juodosios jūros laivyno 197-osios desantinių laivų brigados (197-oji desantinių laivų brigada, karinis dalinys 72136) dalyvavo specialioje Krymo užgrobimo operacijoje. Šis laivas nebuvo paminėtas Rusijos Federacijos laivų, dalyvavusių 2014 m. agresijoje prieš mūsų šalį, sąraše, kurį sudarė Ukrainos karinė prokuratūra, todėl mūsų tyrimas leido mums papildyti įrodymų bazę.


Vasaris


Tarptautinės bendruomenės „InformNapalm“ savanoris ir mūsų šaltinio baltarusiškosios versijos vyriausiasis redaktorius Denisas Ivašinas dalyvavo tarptautinėje ekspertų diskusijoje „Hibridinis Rusijos Federacijos karas prieš Baltarusiją“ ir pateikė išsamią ataskaitą apie „InformNapalm“ tyrimų medžiagą.

Savanoriai pateikė naujų raketinio katerio R-60 vado ir įgulos dalyvavimo agresijoje prieš Ukrainą įrodymų.


Populiariausia „InformNapalm“ 2020 metais paskelbta medžiaga

Vasario pabaigoje taip pat susidūrėme su sukrečiančiu nepateisinamo persekiojimo Ukrainoje faktu ir kratomis, atliktomis kibernetinių aktyvistų iš Ukrainos kibernetinio aljanso namuose. Šie aktyvistai nuo 2016 m. teikė mūsų ištekliui svarbių ir unikalių duomenų, atskleidžiančių Rusijos agresijos ir hibridinių Kremliaus operacijų faktus. Iš kibernetinių aktyvistų gauta informacija sudarė daugelio tyrimų ir analitinių straipsnių Ukrainoje ir užsienyje pagrindą. Taip remiantis labiausiai pagarsėjusiais informacijos nutekinimo atvejais išėjo „SurkovLeaks“, „FrolovLeaks“, „UsovskiLeaks“ ir daugelio kitų straipsniai.


Kovas


Rusijos radioelektroninės kovos priemonių sistemos Donbase vis dažniau įtraukiamos į ESBO misijos ataskaitas. „InformNapalm“ savanoriai išanalizavo šias ataskaitas ir papildė jas išskirtinėmis nuotraukomis bei savo pačių atliktais OSINT tyrimais.


Populiariausia „InformNapalm“ 2020 metais paskelbta medžiaga

Po mūsų straipsnio apie tai, kad naujausia Rusijos technika ir vėl užfiksuota Donbase bepiločiais skraidymo aparatais padarytose aeronuotraukose, po to, kai mes išimties tvarka pristatėme šias nuotraukas, nurodėme fiksavimo vietų koordinates ir išplatinome publikacijas devyniomis kalbomis socialiniuose tinkluose, prasidėjo mūsų resursų puolimas. Po to, kai „Twitter“ pasirodė šios Rusijos technikos nuotraukos, „Twitter“ pirmą kartą per šešerius metus užblokavo visas oficialias tarptautinės savanorių bendruomenės „InformNapalm“ paskyras. Tačiau Ukrainos ir užsienio diplomatų, taip pat mūsų draugų iš skirtingų šalių pastangomis per dvi savaites mums pavyko atkurti pagrindinį bendruomenės profilį ir vyriausiojo redaktoriaus paskyrą (kiekviename jų yra daugiau nei 14 tūkstančių skaitytojų iš skirtingų pasaulio vietų). Daugelis žmonių aktyviai kreipėsi į „Twitter“ administraciją, rašė viešuosius „Twitter“ pranešimus su prašymu atblokuoti „InformNapalm“ puslapius, nes jie yra labai svarbūs visuomenei ne tik Ukrainoje, bet ir užsienyje.


Tų pačių metų kovo mėnesį aštuoniomis kalbomis paskelbėme svarbią analizę apie tai, kaip iš Rusijos pusės Donbase buvo trukdoma ESBO misijos veiklai 2020 m. pirmąjį ketvirtį.


Populiariausia „InformNapalm“ 2020 metais paskelbta medžiaga

Ukrainos valstybinės sienos apsaugos tarnybos naujienų, apie kitus įžūlius Rusijos Federacijos veiksmus Juodojoje jūroje, kontekste, septyniomis pasaulio kalbomis paskelbėme informaciją atkreipdami skaitytojų dėmesį į tai, kad Rusija, prisidengdama Rusijos Federacijos Juodosios jūros laivyno raketiniu kateriu, naudojasi Ukrainos jūrų ekonominėje zonoje užimtomis plaukiojančiomis gręžimo platformomis, ir pateikėme unikalių OSINT tyrimų, skirtų identifikuoti Rusijos Federacijos karinius vienetus ir individualius karius, kurie dalyvavo užimant šias gręžimo platformas, sąrašą.


Padedami karo zonos insaiderių, mes atskleidėme Rusijos Federacijos informacines ir psichologines operacijas, nukreiptas prieš Zolotoje-4 kaimo gyventojus, taip pat išsklaidėme Rusijos propagandines melagienas.


Balandis


Rusijos Federacija Donbase prarado modernų bepilotį skraidymo aparatą „Zastava“, o mes septyniomis kalbomis paskelbėme informaciją apie Rusijos padalinius, savo ginkluotėje turinčius ir šią technologiją.


Populiariausia „InformNapalm“ 2020 metais paskelbta medžiaga

Publikavome naujų Rusijos Juodosios jūros laivyno 41-osios raketinių katerių brigados dalyvavimo agresijoje prieš Ukrainą įrodymų. Be to, nustatėme Rusijos mažojo raketų laivo “Štil“ įgulos dalyvavimą agresijoje prieš mūsų šalį. Šis laivas dalyvavo blokuojant Ukrainos karinio jūrų laivyno laivus Donuzlavo įlankoje 2014 metais. “Štil” vadas nebuvo minimas tarp RF ginkluotųjų pajėgų pareigūnų, kuriems įtarimų pareiškė Ukrainos generalinė prokuratūra. Šis laivas taip pat nebuvo įtrauktas į Karinės prokuratūros laivų, dalyvavusių agresijoje prieš Ukrainą, sąrašą, todėl nauji bendruomenės tyrimai atliko svarbų vaidmenį papildant įrodymų bazę.


Gegužė


Bendradarbiaudama su Ukrainos leidiniu „Ukrajinskyj Tyžden“, „InformNapalm“ redakcija ėmė rengti ir versti kassavaitinę informaciją ir analitines apžvalgas apie situaciją, susijusią su COVID-19 epidemija, okupuotame Donbase, ėmėsi atskleisti Rusijos propagandos melagienas ir atkreipti dėmesį į tai, kaip Rusijos Federacija naudojasi COVID-19 pandemija, kad ir toliau tęstų informacinį karą prieš Ukrainą ir kitas šalis.


Buvo atskleisti 108-ojo desantinio šturmo pulko desantininko, dalyvavusio Krymo užgrobime, duomenys.


Populiariausia „InformNapalm“ 2020 metais paskelbta medžiaga

Likus 10 dienų iki termino, kai Ukraina turėjo pateikti Memorandumą Tarptautiniam jūrų teisės tribunolui, pabaigos, apie tai buvo priminta Ukrainos visuomenei ir Ukrainos valdžios institucijoms.


Birželis


Paskelbėme informaciją 13 kalbų, atkreipdami pasaulio dėmesį į tai, kad Rusijos samdiniai, treniravęsi Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo stovyklose, išniekino ir sudegino mečetę Libijoje.


Devyniomis kalbomis paskelbėme ir savo išskirtinėmis nuotraukomis bei vaizdo medžiaga papildėme esminę analitinę apžvalgą iš „Ukrajinskyj Tyžden“ leidinio svetainės, kurioje buvo nagrinėjama Rusijos Federacijos specialiųjų operacijų pajėgų ir Rusijos specialiųjų pajėgų pasitelkimo kare prieš Ukrainą tema.


Populiariausia „InformNapalm“ 2020 metais paskelbta medžiaga

Paskelbėme Tomo Kento straipsnio, pasirodžiusio garsaus amerikiečių žurnalo „The American Interest“ svetainėje, vertimą. Šiame straipsnyje T. Kentas pasakoja, kaip kai kurie išradingi Europos bendruomenės aktyvistai tampa galinga jėga kovoje su Rusijos dezinformacija internete. Tomas Kentas savo tekste pateikia efektyvios Lietuvos elfų, tarptautinės žvalgybos bendruomenės „InformNapalm“ ir kitų komandų veiklos pavyzdžius.


Liepa


Paskelbėme operatyvinės situacijos aplink Krymą analizę ir nustatėme faktines sąlygas, kuriomis Rusijos Federacija gali įgyvendinti puolimo iš Krymo „vandeniu“ scenarijų. Taip pat analizavome operatyvinę situaciją ir nustatėme Rusijos Federacijos kariuomenės puolimo šiaurės rytų kryptimi tikimybę.


Populiariausia „InformNapalm“ 2020 metais paskelbta medžiaga

Buvo paskelbti unikalūs analitiniai žvalgybos duomenys apie Rusijos Federacijos armijos 1-ojo ir 2-ojo korpuso dalinius okupuotame Donbase. Vėliau ši medžiaga tapo pagrindiniu kitų žurnalistų publikacijų šaltiniu, kuriame nurodyti konkretūs okupacinių pajėgų vienetai, kurie per 2020 metus apšaudė Ukrainos pozicijas.


15 kalbų buvo paskelbtas išskirtinis tyrimas apie ir vėl Donbase užfiksuotą rusišką techniką. Kruopščiai išanalizavus vaizdo įrašą, „InformNapalm“ savanoriams pavyko identifikuoti naujausią Rusijos universalią šarvuotą transporto priemonę „Tigr“ iš MK-BLA-01 komplekso.


Populiariausia „InformNapalm“ 2020 metais paskelbta medžiaga

Dviem dalimis paskelbėme OSINT tyrimą apie Rusijos žiniasklaidos klubų vaidmenį informaciniame kare prieš Baltarusiją, Ukrainą, Moldovą ir Baltijos šalis. Tyrimą parengė baltarusiškosios „InformNapalm“ svetainės redaktorius Denisas Ivašinas, bendradarbiaudamas su baltarusių leidiniu „Novy Čas“. Taip pat mūsų svetainėje pasirodė OSINT tyrimas apie tai, kaip vienas iš Baltarusijos protestų judėjimo lyderių Sergejus Tichanovskis neteisėtai lankėsi okupuotame Kryme.


Septyniomis kalbomis buvo paskelbta medžiaga, kurioje minimas Rusijos kariuomenės 19-osios atskirosios motorizuotų šaulių brigados (karinis dalinys 20634) karinės žvalgybos pareigūnas, pastebėtas okupuotame Ukrainos Donbase 2020 m. vasarą.


Populiariausia „InformNapalm“ 2020 metais paskelbta medžiaga

Mes aktyviai dalyvavome #CrimeaIsUkraine informaciniame „flashmob“, kurį inicijavo garsusis OSINT tyrėjas iš JK Aleksas Kingas. Priminėme apie daugelį „InformNapalm“ OSINT tyrimų, identifikuojant Rusijos kariškius, kurie dalyvavo užgrobiant Krymą. Šį „flashmob“ taip pat aktyviai palaikė Ukrainos užsienio reikalų ministerija.


Rugpjūtis


Rugpjūčio 10 d. Michailas Makarukas – tarptautinės bendruomenės „InformNapalm“ pranešėjas ir savanoris, parengė žvalgybos ir analitinę ataskaitą apie Andrejų Derkačą ir jo dalyvavimą Rusijos specialioje kišimosi į JAV prezidento rinkimus operacijoje. Analitinė ataskaita buvo išversta ir išplatinta šešiomis kalbomis ir sukėlė didelį rezonansą visuomenėje. Po mėnesio, rugsėjo 9 d., JAV finansų ministerija įvedė sankcijas Andrejui Derkačui už jo bandymus paveikti JAV prezidento rinkimus 2020 m.


Populiariausia „InformNapalm“ 2020 metais paskelbta medžiaga

Straipsnis „Uchoose“ buvo išverstas į dešimt kalbų ir jomis publikuotas. Jame, remiantis JAV valstybės departamento analitine ataskaita, buvo nagrinėjami pagrindiniai Rusijos propagandos aspektai.

Nustatėme viso Rusijos 7057-osios jūrų aviacijos oro bazės (karinio dalinio 49311) personalo dalyvavimą Krymo užgrobime.


Stebėjome ir 13 kalbų nušvietėme įtartinus karinių lėktuvų skrydžius tarp Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos.


Populiariausia „InformNapalm“ 2020 metais paskelbta medžiaga

12 kalbų rašėme apie tai, kaip protesto akcijų metu Lukašenkos režimas taikė informacines ir psichologines priemones. Atkreipėme dėmesį į tai, kad stotys taip pat tarnauja Rusijos Federacijos informacijos ir psichologinės įtakos padaliniams ir buvo aktyviai rusų naudojamos kare prieš Ukrainą Donbase.


Populiariausia „InformNapalm“ 2020 metais paskelbta medžiaga

Analizavome, kaip Ukrainos Prezidento kanceliarijos komentarai dėl padėties Jungtinių pajėgų operacijos zonoje prieštaravo atviroms ESBO misijos ataskaitoms.


Rugsėjis


Analizavome ESBO misijos ataskaitas ir atkreipėme dėmesį į agresoriaus pasirengimo eskalacijai žvalgybos veiksmus.


Atkreipėme dėmesį į tai, kad į Baltarusiją atvyko Rusijos Federacijos Vakarų karinės apygardos 76-ojo desanto šturmo divizijos (karinis dalinys 07264) padaliniai, dalyvavę agresijoje prieš Ukrainą.


Populiariausia „InformNapalm“ 2020 metais paskelbta medžiaga

Nustatėme naujus duomenis apie tris RF ginkluotųjų pajėgų karinius dalinius, kurie dalyvavo agresijoje prieš Ukrainą.


Spalis


„InformNapalm“ savanoriai 13 kalbų publikavo įrodymus, kaip Rusijos Federacija šiurkščiai pažeidžia paliaubų sąlygas, dislokuodama draudžiamus minosvaidžius 2 km atstumu nuo kontaktinės linijos.

12 kalbų paskelbėme išskirtinę medžiagą su žyma „Tarnybiniam naudojimui“ apie Kolektyvinio Saugumo Sutarties Organizacijos strateginius vadovybės ir štabo mokymus Pietų Kaukaze.


Populiariausia „InformNapalm“ 2020 metais paskelbta medžiaga

14 kalbų buvo paskelbti baltarusiškosios „InformNapalm“ redakcijos OSINT tyrimai apie tai, kaip „Rosgvardija“ Baltarusijos teritorijoje vykdo mokomąsias karines pratybas.


11 kalbų analizavome apšaudymus, kuriuos Donbase aktyviai vykdė RF 1-ojo armijos korpuso hibridinių formacijų vienetai.


Populiariausia „InformNapalm“ 2020 metais paskelbta medžiaga

12 kalbų buvo paskleista informacija apie tai, kaip rusų okupantai Donbase naudojo uždraustus 82 mm minosvaidžius.


Lapkritis


Identifikavome dar 15 Rusijos kariškių iš 382-ojo atskirojo jūrų pėstininkų bataljono, kurie dalyvavo agresijoje prieš Ukrainą. Išvertėme šią informaciją į 10 kalbų.


Populiariausia „InformNapalm“ 2020 metais paskelbta medžiaga

Gruzijos „InformNapalm“ redakcija parengė OSINT tyrimą, kuriame identifikavo Gruzijos piliečius, kovojusius Kalnų Karabache neteisėtose ginkluotose pajėgose.


13 kalbų paskelbėme informaciją apie tai, kad Donbase buvo aptiktas naujas Rusijos nuotolinio išminavimo įrenginys UR-07 „Peresortirovka“ („Perrūšiavimas“).


ESBO nuolatinės delegacijos dalyviams nuo Ukrainos perdavėme anglų kalba išspausdintus vadovo „Crimea Behind the Curtain. Guide to the Occupied Zone“ egzempliorius. Į šį vadovą įtraukta išskirtinė medžiaga apie Krymo okupaciją ir militarizavimą, kurią surinko „InformNapalm“ bendruomenė. Ši medžiaga buvo pateiktia įvairių šalių ESBO Parlamentinės Asamblėjos atstovams, stebint JAV rinkimų eigą.


Populiariausia „InformNapalm“ 2020 metais paskelbta medžiaga

Informacinėje erdvėje paskelbėme straipsnį aštuoniomis kalbomis apie Rusijos Federacijos puolamąją taktiką. Straipsnį „Uchoose“ paruošė Ukrainos krizių žiniasklaidos centro hibridinių grėsmių analizės grupės vadovė Liubov Cibulskaja.


15 kalbų rašėme apie naujausio Rusijos komplekso „Navodčik-2“ identifikavimą Donbase. Į šio komplekso sudėtį įeina septyni įvairių modifikacijų „Granat“ tipo bepiločiai skraidantys aparatai.


Kompleksas skirtas žvalgybos ir specialiosioms užduotims atlikti, visų pirma, norint užtikrinti vamzdinės artilerijos divizijų ir kelių raketų paleidimo taikinių koordinates.


Populiariausia „InformNapalm“ 2020 metais paskelbta medžiaga

Duomenys apie Donbase numuštą rusų karinį bepilotį skraidantį aparatą buvo paskelbti 13 kalbų. Papildėme Jungtinių pajėgų operacijos spaudos tarnybos informaciją, identifikavę hibridinių Rusijos okupacinių pajėgų kovotojus, kurie pateko į bepiločių skraidančių aparatų objektyvą operacijos metu.


13 kalbų analizavome Rusijos Federacijos nuolatinės misijos prie ESBO manipuliacijas informacija: kai buvo skleidžiamos melagienos, eskaluojami propagandiniai pasakojimai apie „išorinę Ukrainos kontrolę“.


Duomenų bazė buvo atnaujinta ir papildyta įrodymais apie RF ginkluotųjų pajėgų karinių dalinių dalyvavimą užgrobiant Krymą.


Gruodis


14 kalbų paskelbėme ekskliuzyvinius įrodymus, patvirtinančius Rusijos radioelektroninio karo R-330Ž „Žitel“ komplekso aptikimą Donbase, pateikėme šios technikos aptikimo karo veiksmų zonoje chronologiją.

1

4 kalbų išplatinome medžiagą apie tai, kaip Rusijos reaktyvinės sistemos 2B26 pirmą kartą paminėtos ESBO misijos ataskaitoje apie Donbasą, taip pat plačiajai auditorijai paskelbėme išskirtinius įrodymus – nuotraukas. Pažymėtina, kad tokią ESBO stebėtojų sėkmę tikriausiai lėmė prieš dieną paskelbta OSINT publikacija „InformNapalm“: joje buvo aprašyti šiai reaktyvinei sistemai būdingi bruožai ir paskutinės užfiksuotos vietos koordinatės.


Populiariausia „InformNapalm“ 2020 metais paskelbta medžiaga


Baigiamasis žodis


Mes tęsiame savo veiklą savanoriškais pagrindais jau keletą metų. 2021 metų pradžioje tarptautinei savanorių bendruomenei „InformNapalm“ sukanka septyneri metai. Mūsų bendruomenė buvo įkurta 2014 metų kovą Rusijos ginkluotosios agresijos Kryme (Ukrainoje) metu. Šiandien „InformNapalm“ bendruomenė apima 20-ies šalių gyventojus. Jie atlieka OSINT tyrimus, verčia ir platina straipsnius bei vykdo svarbų žiniasklaidos, diplomatinį ir švietėjišką darbą. Savanoriai aktyviai bendradarbiauja su NATO šalių žurnalistais, kariškiais ir diplomatais, pasakodami jiems apie daugybę Rusijos karinės ir informacinės agresijos prieš Ukrainą ir kitas šalis faktų.



Tuo pačiu metu „InformNapalm“ yra absoliučiai nepriklausoma bendruomenė, kurios informaciniai ištekliai finansuojami tik iš savanorių asmeninių lėšų. Mes negauname jokios finansinės paramos iš jokios šalies vyriausybės ar aukotojų. Be savanorių, finansuoti projektą mums padeda ir mūsų skaitytojai savo labdaringais įnašais. Jūs taip pat galite paremti bendruomenę, atlikdami kasmėnesinius mini įnašus užsiregistravę „Patreon“ finansavimo platformoje. 2021 m. pradžioje patirsime didelių išlaidų, susijusių su mokėjimu už patikimus serverius, kuriuose yra mūsų duomenų bazės, tad bet kuri parama tikrai laukiama.


Sveikiname Naujųjų metų proga ir linkime visiems geros valios, sėkmės ir pergalių naujaisiais 2021 metais. Kartu mes pasieksime daugiau!

InformNapalm_logo_07.png

Partneris Lietuvoje

bottom of page