top of page

Rusijos radarai Ukrainoje aptikti naudojant palydovinius vaizdus

Publikuojame analitinę apžvalgą, pirmą kartą paskelbtą Atlanto tarybos Skaitmeninių tyrimų laboratorijos (The Atlantic Council’s Digital Forensic Research Lab) (toliau tekste DFRLab) svetainėje 2021 m. kovo 11 d. Analitinę apžvalgą parengė Maiklas Šeldonas (Michael Sheldon).

 

Rusijos radarai aptikti Rytų Ukrainoje


ESBO specialioji stebėjimo misija pranešė apie Rusijos radarus Ukrainoje, aptiktus naudojant palydovinius vaizdus.


Šaltinis: Google Earth, InformNapalm



2021 m. Vasario 24 d. tarptautinė savanorių bendruomenė „InformNapalm“ paskelbė Rusijos radaro „Kasta-2E1“, dislokuoto okupuotoje Rytų Ukrainos teritorijoje, vaizdus. Vaizdai padaryti mini bepiločiu, priklausančiu Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Specialiajai stebėjimo misijai (toliau tekste ESBO SSM) Ukrainoje.


Tai buvo pirmieji paviešinti ESBO SSM vaizdai apie Rusijos radarus Rytų Ukrainoje. SSM aprašė detales savo ataskaitoje 38/2021, kurioje užfiksavo pastebėtą 51U6 „Kasta-2E1“ radarą bei artilerijos vienetus poligone prie Buhaivkos. Naudodamasis ankstesnėmis ESBO SSM ataskaitomis, DFRLab rado ir kitų radarų dislokacijos vietų Rytų Ukrainos okupuotoje teritorijoje. Šių dislokacijos vietų nustatymas, sudaro išsamesnį vaizdą apie Rusijos radarų dislokavimo okupuotose Rytų Ukrainos teritorijose mastą.


Su šiais stebėjimo radarais greičiausiai dirba Rusijos aptarnaujantis personalas ir jie dažnai pastebimi vietose, kuriose yra Rusijos elektroninio karo transporto priemonės. Jie tikriausiai naudojami aptikti Ukrainos ir ESBO SSM bepiločius.


Žemėlapis, kuriame vaizduojamos keturių užfiksuotų radarų dislokacijos vietos palei kontaktinę liniją. (Šaltinis: @Michael1Sheldon/DFRLab)


„InformNapalm“ straipsnyje buvo parodytas radaras „Kasta-2E1“ gerai žinomame poligone  netoli Buhaivkos. Šis poligonas dažnai minimas ESBO SSM pranešimuose dėl sunkiųjų ginklų, pažeidžiančių atitraukimo sąlygas, kaip numatyta 2015 m. vasario mėn. Minsko II susitarimuose. Virš 100 mm kalibro sunkieji ginklai turi būti atitraukti 25 km atstumu pagal Minsko I memorandumą, pasirašytą 2014 m. rugsėjo 19 d. Tokiems radarams kaip „Kasta-2E1“ Minsko susitarimai netaikomi.

Volunteers of #InformNapalm received an exclusive visual proof of the reports about the first official sighting of the #Russian 51U6 Kasta-2E1 radar station in the occupied part of the #Ukrainian #Donbas. Coordinates 48°24’50.2″N 38°52’36.9″E.https://t.co/KBxsVV01As pic.twitter.com/aw28fQXhhj — InformNapalm (@InformNapalm) February 26, 2021

Tačiau užsienio kariuomenės atitraukimas yra pagrindinė Minsko II sąlyga, kurią „Kasta-2E1“, priklausanti Rusijos Federacijai, pažeidžia. Tai taikoma ir kitiems šiame straipsnyje minimiems radarams.


Palydoviniai vaizdai, rodantys radaro padėtį poligone netoli Buhaivkos. Šaltinis: „Google Earth“, InformNapalm



Viena iš žinomesnių radaro dislokacijos vietų okupuotoje Ukrainos teritorijose yra aerodromas netoli Mospynės. Toje vietoje yra keturios zonos, kuriose viešose palydovinių vaizdų platformose, tokiose kaip „Google Earth“, galima pastebėti karinius automobilius, paslėptus po maskuojančiais tinklais.


Palydoviniai vaizdai, rodantys radarą ir elektroninio karo priemone aerodrome netoli Mospynės. (Šaltinis: Google Earth)


Ankstyviausiai netoli Mospynės radarai buvo pastebėti ir užfiksuoti SSM 2018 m. sausio 19 d. ataskaitoje. Šioje ataskaitoje fiksuojamos P-15 arba P-19 radarų sistemos.


Kasdieninėje ataskaitoje 40/2020 ESBO SSM pranešė pastebėjusi tris elektroninio karo sistemas (R330Zh „Žitel“, R-934B „Sinica“ ir RB-636 „Svet-KU“) kartu su veikiančiu radaru 1RL134 (P-19) netoli vietovės Verbova Balka. Tai greičiausiai ta pati vieta, kaip aprašyta aukščiau, kuri yra apie kilometrą į šiaurės rytus nuo Verbova Balka.


Kasdieninėje ataskaitoje 297/2020 SSM vėl pranešė, kad 2020 m. gruodžio 11 d. mini bepiločiu netoli Verbova Balka pastebėjo radarą P-19.


Palydoviniai vaizdai, rodantys radarą netoli Faščivkos miesto. (Šaltinis: Google Earth)


Dar du kartus 2019 m. vasario ir kovo mėn. SSM pranešė pastebėjusi P-19 radarą ant šlako kalvos netoli Faščivkos miesto. „Google“ palydoviniai vaizdai labai aiškiai parodo šią vietą vaizduose, kurie datuojami 2018 m. balandžio ir birželio mėnesiais. Tačiau atrodo, kad sistema yra ant „Kamaz“ važiuoklės. Tai reikštų, kad tai yra „Kasta-2E1“, o ne „P-19“. Neaišku, ar tai yra ta pati sistema, kurią pastebėjo SSM.


Palydoviniai vaizdai, rodantys radaro vietą aerodrome netoli Rozivkos. (Šaltinis: Google Earth)



2018 m. rugpjūčio 8 d. ESBO SSM pranešė, kad vienas iš jų tolimojo nuotolio bepiločių pastebėjo P-19 radarą netoli Rozivkos. Palydoviniai šios vietovės vaizdai rodo paruoštą tranšėjų ir gynybinių įtvirtinimų plotą sename aerodrome. Atidžiau tikrinant vaizdus, ​​datuojamus 2018 m. spalio mėn., buvo nustatytos dvi užmaskuotos transporto priemonės, kurių viena iš jų panaši į radarą P-19.


Neaišku, ar okupuotose teritorijose yra daugiau tokių radarų dislokacijos vietų. Visi šiame straipsnyje išvardyti atvejai buvo užfiksuoti palei kontaktinę liniją. Gali būti, kad periferijose yra ir  kitų dislokacijos vietų.

 

Maiklas Šeldonas (Michael Sheldon) yra DFRLab asocijuotas tyrėjas.

 






InformNapalm_logo_07.png

Partneris Lietuvoje

bottom of page