top of page

Ukrainos kontržvalgyba atskleidė Rusijos Federacijos FSB agentų tinklą, kuris rengė diversijas

Ukrainos saugumo tarnybos kontržvalgybos pareigūnai atskleidė ir nutraukė FSB agentų tinklo, veikiančio Ukrainos Kijevo, Odesos, Nikolajevo, Žitomiro ir Černigovo regionuose, veiklą. Agentų tinkle taip pat dalyvavo Ukrainos karinės žvalgybos buvę specialiųjų pajėgų kariai, kuriuos užverbavo rusai. Tai nurodoma oficialioje Ukrainos saugumo tarnybos svetainėje.



Ukrainos saugumo tarnyba nustatė, kad Ukrainos piliečiai buvo užverbuoti ir vykdė Rusijos Federacijos FSB kadrinių pareigūnų Vadimo Dautovo ir Deniso Sobko žvalgybos užduotis.

Rusijos agentai rengė diversines operacijas.

Jiems buvo pavesta sukurti sąlygas diversijoms Nikolajevo srities teritorijoje – palengvinti diversinių ir žvalgybos grupių skverbimąsi iš laikinai okupuotų teritorijų ir organizuoti specialius atrinktų asmenų mokymus. Tarp kėsinimosi objektų yra Karinių oro pajėgų lėktuvai Kulbakino aerodrome.



Taip pat FSB agentai rinko informaciją apie Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dislokavimą ir judėjimą, Gynybos ministerijos pagrindinio žvalgybos direktorato, specialiųjų operacijų pajėgų, karinio jūrų pajėgų štabo, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 73-ojo jūrų specialiųjų operacijų centro personalą ir operatyvinę veiklą, jų tarptautinė sąveika su užsienio partneriais ir pan.


Savo užduotims atlikti agentai vykdė verbavimo operacijas tarp Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pareigūnų.



Net buvo ketinimas pagrobti ir neteisėtai pervežti į agresorių šalį vieną iš buvusių Ukrainos Specialiųjų operacijų pajėgų vadų. Už tai Rusijos slapta tarnyba pasiūlė 100 000 USD atlygį.

[„InformNapalm“ redakcijos pastaba: Ši Ukrainos saugumo tarnybos ataskaitos dalis tikriausiai susijusi su bandymu pagrobti generolą leitenantą Igorį Lunevą. Jis šiuo metu yra vienintelis buvęs Ukrainos Specialiųjų operacijų pajėgų vadas. Nuo šio tipo pajėgų sukūrimo (2016 m. sausio mėn.) jis buvo Specialiųjų operacijų pajėgų vadu. 2020 m. rugpjūčio mėn. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atleido Igorį Lunevą iš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų specialiųjų operacijų pajėgų vado pareigų. Jis į šias pareigas paskyrė generolą majorą Grigorijų Galaganą]





Per kratas buvo paimtas ginklų ir amunicijos arsenalas: 4 AK-74, 2 pistoletai, 2 RPG, 44 granatos, daugiau kaip 4 tūkstančiai įvairaus kalibro šovinių, apie 3 kg trotilo, elektriniai detonatoriai ir kt.




Šiuo metu yra sulaikytų agentų atžvilgiu taikomos procesinės priemonės pagal Ukrainos baudžiamojo kodekso 1 dalies 111 straipsnį (valstybės išdavystė), 1 dalies 258-3 straipsnį (teroristinės grupės ar teroristinės organizacijos sukūrimas), 1 dalies 263 straipsnį (neteisėtas ginklų, šaudmenų ar sprogmenų tvarkymas).


Rusijos agentūros tinklui vadovavusių Rusijos Federacijos FSB darbuotojų šnipinėjimo veikla tiriama pagal Ukrainos baudžiamojo kodekso 1 dalies 114 straipsnį (šnipinėjimas). Agentų tinklo atskleidimo priemonės buvo vykdomos ir toliau vykdomos procedūriniu būdu vadovaujant Odesos apygardos prokuratūrai.




InformNapalm_logo_07.png

Partneris Lietuvoje

bottom of page