top of page

Prancūzija perspėjo Malį, kad nesamdytų Vagner samdinių

Tęsiame draugystę su mūsų bendraminčiais Lietuvoje – Locked N’ Loaded partizanais. Publikuojame straipsnį parengtą remiantis Locked N’ Loaded publikuotomis įžvalgomis Facebook socialiniame tinkle bei France 24 portale skelbta informacija.

2021 m. Gegužės 27 d. per demonstraciją prieš prancūzų įtaką Bamake protestuotojai mojuoja Rusijos ir Malio vėliavomis. Michele Cattani / AFP


Prancūzijos perspėjimas


Prancūzijos gynybos ministrė Florence Parly, vizito Sahelio valstijoje metu, perspėjo Malį, kad privačios Rusijos karinės kompanijos Vagner kovotojų samdymas, izoliuos šalį tarptautiniu mastu.


Parly susitiko su kolega iš Malio pulkininku Sadio Camara, po ankstesnio įspėjimo Bamakui, kai buvo pranešta, kad Malio vyriausybė, kurioje dominuoja Malio kariuomenė, artėja prie sutarimo dėl 1000 privačios karinės kompanijos Vagner kovotojų samdymo. Kai kurioms šalims mažinant pajėgas Malyje, vyriausybė ieško paramos kitur, kad sustiprintų savo kovą su džihadistais.


Prancūzijos gynybos ministrė Florence Parly susitiko su kolega iš Malio pulkininku Sadio Camara / šaltinis Connectionivoirienne.net


Prieš susitikdama su Camara, Parly žurnalistams sakė: „Mes negalėsime sugyventi su samdiniais“.


Anonimiškumo prašęs Malio gynybos ministerijos pareigūnas AFP žurnalistams sakė, kad Camara patikino Parly, kad sprendimas dėl Vagner samdymo nepriimtas.


Rusijos sukarintos struktūros, privatūs saugumo instruktoriai ir privačios karinės kompanijos pastaraisiais metais Afrikoje įgavo vis didesnę įtaką, ypač konfliktų apimtoje Centrinės Afrikos Respublikoje (CAR), kur Jungtinės Tautos apkaltino „Vagner“ plėšimais, prievartavimais ir žudymais. Todėl nestebina ir jų veržimąsis į Malį.


Rusijos karinių patarėjų grupė CAR, vadovaujama generolo majoro Olego Polgujevo / šaltinis @RALee85 Twitter


Rusija savo įtaką Afrikoje plečia naudodama visas įmanomas priemones. Jau anksčiau publikavome straipsnį apie tai, kaip artimas Vladimiro Putino draugas Jevgenijus Prigožinas plečia Rusijos įtaką Afrikoje ir kitose šalyse. Tam pasitelkiama propaganda, Trolių armijos, vietiniai ir išoriniai įtakos agentai bei privačios karinės kompanijos. Ne paslaptis, kad tiek už Vagner, tiek už trolių ir propagandistų armijų stovi būtent "Putino virėjas" Jevgenijus Prigožinas. Tad kodėl Malis turėtų būti išimtis?


Rusijos įtaką ir Prigožino darbo vaisius puikiai iliustruoja tai, kad 2021 m. Gegužės 27 d. per demonstraciją prieš prancūzų įtaką Bamake protestuotojai mojavo Rusijos ir Malio vėliavomis. O tai tik "ledkalnio viršūnė" - kompleksinių įtakos veiksmų rezultatas ir tai kas matoma plika akimi.


Locked N’ Loaded analizė


Buvo tų, kurie Locked N’ Loaded klausė: „Rusų Vagneris jau Malyje, ką tai reiškia? Ar buvę rusų kariai kietesni už exSEAL ar exSAS, jei juos samdo?". Šia proga primename ankstesnį straipsnį apie Rusijos samdinius.


O dabar – prie jūsų klausimo. Nors tai OSINT, o ne žvalgybos duomenimis ir analize paremtas atsakymas, visgi pabandysime atsakyti.


Strateginiu lygmeniu Rusija agresyviai stumia savo valdomus arba kontroliuojamus (kitokių tiesiog nėra) samdinius ten, kur stumiasi. Išnaudoja savo žvalgybinį, diplomatinį ir ekonominį tinklą. Tikslas yra, pirmiausia, uždirbti pinigus (Kremliuje įsitaisęs kleptokratinis režimas), po to dėti leteną ten, kur nepadėjo kiti (kiek primena Vokietiją prieš Pirmąjį pasaulinį karą). Ne mažiau svarbu padėjus leteną iš to išspausti maksimalią naudą sau: savų samdinių pilnose šalyse tvarkyti savo reikaliukus, pvz. per tas šalis siųsti savo narkotikų siuntas. Vakarai valstybiniu lygiu tokių tikslų neturi, tad ir nekovoja šiame fronte. Režimams dirbti su rusais patogiau, nes šie ne tik nekelia žmogaus teisių klausimų, bet ir paremia tuos režimus tarptautinėje arenoje.


Operacininiu lygmeniu Rusija įvairiems Trečiojo pasaulio režimams siūlo tuose kraštuose paklausų paslaugų paketą. Pirmiausia, gauna karius, kurie už pinigus padarys viską, ką nurodys jiems mokantis vadukas. Vakarietis dar gerai pagalvotų, ar to imtis, o jį atsiuntusi kompanija tikrai nerizikuotų savo kompanijos reputacija ir galimu teisiniu persekiojinu savo šalyje. Rusams tos problemos nėra. Antra, rusų samdinių tarpe gausu trečiųjų šalių režimų naudojamos ginkluotės (dažniausiai – sovietinės) ekspertų. Ypač paklausūs oro gynybos priemonių, artilerijos, tankų ekspertai. Neretai režimams svarbi ginkluotė keliauja kartu su ją aptarnaujančiais samdiniais (pvz. Libijoje). To Vakarai pasiūlyti negali, pirmiausia todėl, kad nesirengia savo technologijomis ir jas valdančiais žmonėmis dalintis su neaiškiais veikėjais.


Rusijos Mi-17 iškraunamas Centrinės Afrikos Respublikos sostinėje Bangui / Air Recognition nuotr.

Taktiniu lygmeniu matome Rusijos samdinių nekompetenciją (pvz. Mozambike, ką jau kalbėti apie užsirovimą ant amerikiečių SOP 2018 m.). Tačiau režimai, įvertinę aukščiau išdėstytus du momentus, į taktinį neefektyvumą numoja ranka ir ima „ekonominį variantą“ .


Pabaigai norėtume atkreipti dėmesį, kad toks Rusijos lindimas, kur lendasi, duoda neigiamą efektą. Ir taip žemas taktinis išprusimas ir kompetencija krito dar labiau dėl didžiulės veikimo lokacijų apimties (nuo Ukrainos iki Afrikos). Rusijai ima trūkti samdinių. Tai matyti iš aktyvios rekrūtavimo kampanijos. Ir tai – ne tik neseniai išleistas propagandinis filmas „Turistas“.


Kadras iš propagandinio filmo "Turistas" / Šaltinis InformNapalm


Rusijos karinės tematikos forumuose, diskusijose, podcastuose aktyviai „balinama“ samdinio profesija, akcentuojama, kad tai - ta pati tarnyba „motušei Rusijai“ ir pan. Itin didelis tokio rekrūtavimo intensyvumas buvo pavasarį Rusijai sutelkus pajėgas prie Ukrainos sienos. Tuomet eskaluota, kad banderovcai tuoj puls ir (kaip 2014 m.) reikia rusų pagalbos, t.y. eikit į samdinius. Tikėtina, kad tokiu būdu bandyta pažaisti rusų jausmais ir papildyti samdinių gretas Ukrainos fronte, ir taip atlaisvinant rankas aktyviau veikti kitose pasaulio vietose.


Aktualus klausimas - Kaip tai paveiks Lietuvos Kariuomenės SOP dalyvavimą/nedalyvavimą operacijose Malyje? Į šį klausimą gali atsakyti tik Lietuvos politikai. Tačiau aišku, kad dalyvavimo atveju vykdant užduotis ant žemės atsirastų naujų niuansų (elektroninė/skaitmeninė kova, kontržvalgyba, provokacijų galimybė), tai - faktas (Red. past. - jei Malis nuspręstų samdyti Vagner samdinius).

InformNapalm_logo_07.png

Partneris Lietuvoje

bottom of page