top of page

JAV sankcijų Rusijai apžvalga. 6 dalis. Sankcijos susijusios su Šiaurės Korėja, Sirija ir Venesuela

Šioje straipsnių serijoje apžvelgsime JAV sankcijas Rusijai. Jų atsiradimo chronologiją, kokios jos yra ir pasidomėsime priežastimis kodėl jos tokios priimtos. Straipsnį publikavimui parengė Res Publica – Pilietinio Atsparumo Centro savanoriai.

Tanklaivis naftos eksporto terminale tolimųjų rytų Kozmino uoste /AP nuotr.

Šiaurės Korėja


Maždaug dvidešimčiai su Rusija susijusių asmenų yra taikomos JAV sankcijos už JT sankcijų nesilaikymą, kurios riboja prekybos ir finansinius sandorius su Šiaurės Korėja. Į šį sąrašą patenka asmenys, prekiaujantys nafta ir naftos produktais, teikinatys finansines paslaugas, naudojantiems eksportuotą darbo jėgą, o taip pat dalyvaujantiems masinio naikinimo ginklų programose.


Nors yra laikoma, kad pagrindinė Šiaurės Korėjos naftos tiekėja yra Kinija, Pietų Korėjos Asano politikos tyrimų institutas (angl. The Asan Institute for Policy Studies) apskaičiavo, kad Rusijos naftos eksportas į Šiaurės Korėją yra žymiai didesnis nei oficialiai nurodoma. Instituto paskelbtoje ataskaitoje, kurioje analizuojami Rusijos muitinės duomenys, nurodoma, kad „viena Šiaurės Korėjos valstybinė įmonė 2015–2017 m. nupirko 622 878 t Rusijos naftos už 238 mln. USD“, kai tuo tarpu oficialūs duomenys mini tik 25 mln. USD.


Sirija


„Rosoboronexport“, trims Rusijos bankams ir su jais susijusiems asmenims taikomos JAV sankcijos už paramą Sirijos vyriausybei. 2018 m. JAV į sankcijų sąrašą papildomai įtraukė dar keturis Rusijos piliečius, kurie dalyvavo „sudėtingoje schemoje, kurią Iranas ir Rusija panaudojo Assado režimui ir piktybinei Irano veiklai finasuoti“. 2019 m. šį sąrašą papildė dar viena Rusijos įmonė ir su ja susiję asmenys, kurie veikė pagal „schemą, skirtą palengvinti reaktyvinio kuro neteisėtą perdavimą Sirijoje veikiančioms Rusijos pajėgoms“.


Rusijos naftos sandoriai Sirijoje siejami su „Putino virėju“ J. Prigožinu / Xinhua/ZUMA/TASS nuotr.

Tyrimai rodo, kad nepaisant JAV ir ES sankcijų, Iranas ir Rusija nuolat siekia tiekti naftą ir rafinuotus naftos produktus Sirijai. Vien tik 2019 m. birželio - liepos mėn. buvo nustatyti 5 tokie atvejai. JAV finansinės žvalgybos agentūros OFAC (angl. Office of Foreign Assets Control) duomenimis šiuose bandymuose dalyvavo Irano tanklaiviai - DELICE ir DEVREZ išplaukę iš Persijos įlankos; Maltos vėliava plaukiojantys tanklaiviai SHOVKET ALEKPEROVA ir MUBARIZ plaukę iš Rusijos uostų; Panamos vėliava plaukiojantis tanklaivis GRACE-1, plaukęs iš Persijos įlankos į Viduržemio jūrą per Gibraltarą. Visi laivai plaukė į Sirijos Tartuso uostą išsijungę savo automatines identifikavimo sistemas (angl. automatic identification system – AIS).


Venesuela


2019 m. į sankcijų sąrašą įtrauktas bankas, kurį bendrai valdo Rusijos ir Venesuelos valstybinės įmonės. Šis bankas teikia finansinę paramą Venesuelos valstybinei naftos bendrovei Petróleos de Venezuela, SA (PDVSA). Taip pat į sąrašą įtrauktos dvi Rusijos valstybės įmonės, veikiančios Venesuelos naftos sektoriuje ir priklausančios naftos kompanijai „Rosneft“, su šiomis įmonėmis susijęs asmuo, ir du Rusijos laivai bei jų savininkai.


Igoris Sechinas (dešinėje) kartu su Venesuelos prezidentu Hugo Čavezu / Presidencia/AFP/Getty nuotr.

Rusijos spaudoje laikas nuo laiko pasirodo gandų apie „Rosneft“ planus perimti PDVSA mainais į šalies skolos Rusijai sumažinimą. PDVSA vertė 2016 m. buvo maždaug 186 mlrd. Ji taip pat kontroliuoja maždaug 300 milijardų barelių naftos telkinius. Tai yra didžiausi neapdorotos naftos telkiniai planetoje - didesni nei kontroliuoja Saudo Arabijos kompanija Aramco. Tiesa, sunkioji Venesuelos nafta yra nešvaresnė ir mažiau paklausi bei pvz. Saudo Arabijos nafta.


Šaltiniai:


Sources_USA_sanctions
.pdf
Download PDF • 432KB


Taip pat skaitykite:






InformNapalm_logo_07.png

Partneris Lietuvoje

bottom of page